بهکانت

انواع حسابداری و بازار کار این رشته

اگر شما حسابدار، صاحب کسب و کار، علاقمند به حسابداری و یا کسی هستید که تازه این حوزه را شروع کرده است، حتما در زندگی روزمرتان به کاربرد حسابداری توجه کرده‌اید. در کسب و کارها، اطلاعات مالی کسب‌ و کار جهت تصمیم گیری بهتر مدیران جمع‌آوری، طبقه‌بندی و ثبت می‌شود. در زندگی روزمره نیز از دریافت حقوق گرفته تا پرداخت بابت قبوض، شهریه مدارس، انجام خرید و… همه در حیطه حسابداری قرار می‌گیرند. حسابداری انواع مختلفی دارد که در نتیجه تحولات صنعتی، اقتصادی و فناوری جهت تامین نیازهای کاربران پدید آمده‌ است تا سازمان‌ها بتوانند بر اساس نیازها و دامنه کار خود از آن‌ها پیروی کنند. برخی از انواع حسابداری شامل حسابداری مالی، حسابداری مدیریت، حسابداری صنعتی، حسابداری منابع انسانی، حسابداری دولتی و … می‌باشد. در ادامه به معرفی و توضیح هر یک از انواع حسابداری و بازار کار این رشته می‌پردازیم.

انواع حسابداری

انواع حسابداری

حسابداری مالی (عمومی)

یکی از انواع حسابداری ، حسابداری مالی یا Financial accounting است که آن را حسابداری گزارش نیز می‌نامند. در اوایل قرن نوزدهم برقراری مالیات بردرآمد جهت تامین عدالت اقتصادی در اغلب کشورهای صنعتی اروپا تعیین گردید. تعیین مالیات بر درآمد مستلزم شناخت دقیق سود خالص بود. لازمه این شناخت، نگهداری حساب‌ها و دفاتر منظم و تهیه صورت‌های مالی بود که میزان سود را به درستی نشان ‌دهد. بدین ترتیب دولت‌ها، یکی از اصلی‌ترین استفاده کنندگان از صورت‌های مالی مؤسسات هستند. بانک‌ها، اعتبار دهندگان، بستانکاران بلند مدت و کوتاه مدت، فروشندگان، مشتریان، کارکنان، سرمایه‌گذاران بالقوه، کارگزاران بازار سرمایه، جامعه و مدیریت مؤسسه را می‌توان سایر استفاده کنندگان از این صورت‌های مالی دانست.

در این نوع از حسابداری، اطلاعات مالی یک شرکت‌ جمع آوری، ثبت و طبقه‌بندی می‌شود. اطلاعات جمع‌آوری شده طبق اصول حسابداری آنالیز شده و گزارشی از آن در اختیار ذینفعان شرکت قرار می‌گیرد. داده‌های جمع‌آوری شده باید بسیار دقیق و حقیقی باشند زیرا تصمیمات شرکت براساس گزارشات مالی آماده شده، صورت می‌گیرد. صورت‌های مالی شرکت از قبیل ترازنامه، حساب سود و زیان، صورت جریان نقدی و تغییرات در حقوق صاحبان سهام باید با رعایت دقیق استانداردهای حسابداری پذیرفته شده، تنظیم شود.

حسابداری صنعتی

حسابداری صنعتی یا Cost Accounting پس از انقلاب صنعتی اروپا جهت تعیین قیمت تمام شده محصولات تولید شده به کار گرفته شد. هدف اصلی این شاخه، برآورد هزینه ‎ی تمام شده‎ ی عوامل تولیدی است. با گذر زمان و تکامل ابزارها و شیوه‌های تولید، روش‌های هزینه‌یابی پیشرفته‌ای بکار گرفته شد تا هزینه عملیات به درستی شناسایی شود.

با استفاده از اطلاعات به دست آمده، در هر کسب و کار، عملکرد تولید بررسی و برنامه‌ریزی دقیقی جهت توسعه و یا توقف فعالیت کسب و کار، ساخت و برون‌سپاری محصول جهت پذیرش و یا رد سفارشات جدید صورت می‌گیرد.

حسابداری مدیریت

یکی از انواع حسابداری ، حسابداری مدیریت یا Management Accounting است که در اواخر قرن نوزدهم مطرح گردید. حسابداری مدیریتی را می‌توان استفاده مدیران جهت یافتن مناسب‌ترین راه برای انجام هر کار دانست. در این نوع حسابداری به اطلاعاتی از قبیل بهای تمام شده محصولات و خدمات، مقدار تولید، هزینه اجزاء مختلف تولید، قیمت فروش محصولات و خدمات و ظرفیت منابع مختلف نظیر ظرفیت تولیدی ماشین آلات و تجزیه و تحلیل آن‌ها نیاز است.

افزایش استفاده مدیران از اطلاعات مالی موجب شد که روش‌های هزینه‌یابی تولیدات، خدمات و فعالیت‌ها بهبود و توسعه یابد و اطلاعات مفصل‌تری از جنبه‌های مختلف مالی فعالیت‌ها فراهم آید. با استفاده از این علم می‌توان عملکرد و بهره‌وری کسب ‌و کار را کنترل و مدیریت کرد. همچنین ریسک‌های مختلف کسب‌ وکار را شناسایی و آن‌ها را در راستای اهداف سازمان مدیریت نمود. گزارش‌های حسابداری مدیریتی محرمانه می‌باشد و برای استفاده مدیران ارشد سازمان تهیه می‌شود. این گزارشات دقیق‌تر از اطلاعاتی است که به ذینفعان خارجی شرکت (همچون سهامداران) داده می‌شود.

حسابداری دولتی

حسابداری دولتی یا Governmental accounting از اواخر قرن نوزدهم میلادی به بعد جهت کنترل عمومی بر هزینه‌های دولت پدید آمده است. مهمترین وظیفه‌‌ی حسابـداری دولتی، کنترل هزینه‌های دولتی می‌باشد. دولت‌ مکلف است درآمدها و هزینه‌های سالانه خود را پیش‌بینی و به تصویب مجلس برساند و بر همین اساس بودجه هر سال مشخص می‌شود. کنترل بر هزینه‌ها و درآمد دولت‌ و پیش‌بینی آن‌، سبب پیدایش و رواج حسـابداری دولتی شده است.

حسابرسی

حسابرسی فرایندی است که در آن اسناد، صورت‌ها و معاملات مالی یک مجموعه مورد بررسی و صحت سنجی قرار می‌گیرد. نتایج بررسی‌های صورت گرفته در قالب یک گزارش به ذینفعان و کسانی که درخواست حسابرسی داده‌اند ارائه می‌شود. در حسابرسی اسناد مالی ثبت‌شده در حسابداری یک شرکت، مورد بررسی قرار می‌گیرد تا هرگونه تقلب و یا خطا در آن کشف‌ و از بروز فساد در سیستم جلوگیری ‌شود.

حسابرسی بر مبنای استانداردهایی که موسسه بالادستی ابلاغ می‌کند، صورت می‌گیرد. از همین رو، در فرایند حسابرسی اسناد مالی از جهت انطباق آن‌ها با استانداردهای حسابداری مورد بررسی و تحلیل قرار می‌گیرند. به‌طور خلاصه حسابرسی فرایندی است جهت تائید و یا رد صحت اطلاعات و گزارش‌های مالی یک شرکت.

حسابداری منابع انسانی

حسابداری منابع انسانی یا Human resource accounting یکی از شاخه‌های جدید علم حسابداری می‌باشد که در آن به شناسایی، ارزیابی و گزارش‌دهی سرمایه‌گذاری‌های منابع انسانی می‌پردازد. از آنجا که سرنوشت و موفقیت یک سازمان در دستان کارکنان آن می‌باشد، منابع انسانی یکی از باارزش‌ترین منابع برای هر کسب‌ وکار بشمار می‌رود. در این نوع حسابداری، ارزش اقتصادی منابع انسانی، همانند دارایی با اهمیت موسسه تلقی و امکان ارایه آن در صورت‌های مالی مطرح می‌گردد. این نوع حسابداری در برخی از کشورها به عنوان شیوه‌های حسابداری متعارف محاسبه نشده و تنها در کشورهای توسعه یافته جهان در حال اجرا است.

حسابداری اجتماعی

حسابداری اجتماعی یا Social Accounting یک پدیده حسابداری در اواخر قرن بیستم است. حسابداری اجتماعی با نام حسابداری اجتماعی و محیطی، گزارشگری اجتماعی شرکتی یا گزارشگری مسئولیت‌ اجتماعی شرکتی نیز شناخته می‌شود. این شاخه به بررسی تاثیر عملیات یک کسب و کار بر جامعه، می‌پردازد. حسابداری اجتماعی به انواع دارایی‌هایی که در حسابداری مالی مطرح است، نمی‌پردازد بلکه تمرکز آن بر رفتارهای کسب و کار است. هر کسب‌ و‌کاری صرف نظر از اندازه‌اش، می‌تواند این ارزیابی را انجام دهد. این مساله مستلزم آن است که شرکت‌ها با دقت به جامعه و همه مسائل اطراف خود نگاه کنند و در نظر بگیرند که عملیات آن‌ها چه تاثیری بر افراد، محیط و مکان‌های اطرافشان دارد.

بازار کار رشته حسابداری در ایران

رشته حسابداری در هر وضعیت اقتصادی و در تمامی کسب و کارهای بزرگ و کوچک بازار کار خوبی دارد. تمامی کسب و کارها جهت اجرای قوانین مالیاتی، امور مالی خود، ارائه گزارش‌های مالی و وجود مشکلات مالی نیازمند حسابدار می‌باشند. با توجه به انواع حسابداری متفاوت ذکر شده در ابتدای مقاله و ماهیت این رشته، امکان انجام امور حسابداری بصورت تمام وقت یا پاره وقت و با حضور فیزیکی یا کار بصورت آنلاین با توجه به وجود نرم‌افزارهای متنوع حسابداری ابری وجود دارد. یک حسابدار می‌تواند در چندین شرکت همزمان نیز با استفاده از نرم‌افزارهای آنلاین حسابداری مشغول به کار شود.

هر حسابدار با توجه به انتخاب حیطه کاری خود می‌تواند در ادارات دولتی، موسسات بیمه، در سرپرستی و شعبات بانک‌ها، در شرکت‌‌ها (واحدهای صنعتی، تولیدی تجاری و غیرانتفاعی) و موسسات دولتی و خصوصی، شرکت‌های حسابداری ( فریلنسرها) و حسابرسی و… مشغول به کار شود. پس از مدتی کار در رشته حسابداری، یک حسابدار می‌تواند سمت مدیریت مالی در سازمان خود دریافت کند و یا شرکت مستقل حسابداری و یا حسابرسی تاسیس کند و درآمد خوبی کسب نماید.

در حرفه حسابداری داشتن سابقه کار، مهارت‌های حسابداری و آشنایی با نرم‌افزارهای حسابداری و اداری بیش از مدرک تحصیلی و تحصیلات تکمیلی دارای اهمیت می‌باشد. به دلیل عدم اهمیت تحصیلات تکمیلی در این شاخه، با کار و یا کارآموزی بجای ادامه تحصیل در این شاخه، می‌توان به آینده کاری بهتری در این زمینه دست یافت.

پیش‌نیازهای ورود به بازار کار حسابداری

مهارت‌هایی که یک حسابدار قبل از ورود به بازار کار باید داشته باشد، عبارتند از:

اگر به دنبال نرم افزار حسابداری و مالی هستید ما بهکانت را به شما پیشنهاد می‌دهیم. سامانه حسابداری آنلاین بهکانت نمونه‌ی خوبی از نرم‌افزارهای حسابداری آنلاین است که محصول شرکت بهساد با بیش از ۲۳ سال سابقه در ارائه نرم‌افزارهای مختلف می‌باشد. بهکانت را برای یک ماه رایگان استفاده کنید و با اطمینان کامل آن را خریداری نمایید. اگر سوال، مشکل و یا پیشنهادی داشتید با ما در میان بگذارید.

خروج از نسخه موبایل